Hrad v objatí luny

Hrad v objatí luny

Slovenské národné múzeum – Múzeum bábkarských kultúr a hračiek, hrad Modrý Kameň Vás srdečne pozýva na podujatie Hrad v objatí luny v sobotu 10. augusta 2024 na netradičnú večernú prehliadku od 18:00 hod do 22:00 hod.

Podujatie Hrad v objatí luny začne o 18:00 hod. V pravidelných hodinových vstupoch sa v historickej expozícii návštevníci zoznámia s vybranými archeologickými nálezmi z lokality a tiež so stavebnými podobami stredovekého hradu. V bývalých obytných priestoroch sa návštevníci dozvedia o pôvodnom účele miestností a tiež o mobiliári z 18. storočia. V barokovej sále kaštieľa sa bude premietať dokument o výsledkoch archeologického výskumu a rekonštrukcii hradu. Počas celého podujatia bude sprístupnená kaplnka sv. Anny, hradné podzemné chodby aj vyhliadka z bašty.

Pozvanie na hrad prijali členovia historickej skupiny VALRAVN CLAN s dobovým táborom a možnosťou vyskúšať streľbu z rôznych typov historických lukov a stredovekú zbroj.

Komorný koncert súboru starej hudby ENSEMBLE THESAURUS MUSICUM začne o 19:00 hod v Kaplnke sv. Anny. Súbor sa zameriava na interpretáciu hudby 16. – 18. storočia. Michal Hottmar a Szándor Szaszvárosi zahrajú na dnes už takmer zabudnutých hudobných nástrojoch – theorbu a violu da gamba. Počas koncertu ktorý nesie názov „Farby barokovej Európy“, sa prenesieme pri Ortizových a Piccininových skladbách do pápežského mesta Rím, vycestujeme do barokového Nemecka v spoločnosti J. Schenka a C. F. Abela. V závere koncertu navštívime aj Francúzko a dvor kráľa Slnko Ľudovíta XIV a zoznámime sa s umením dvoch známych skladateľov S. Colombe a M. Marais.

Vstupné na podujatie je 10,00 € pre dospelých, zľavnené vstupné 5,00 € pre deti od troch rokov, študentov a seniorov.

Organizátor si vyhradzuje právo na zmenu programu.

Tešíme sa na Vás!